Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Διαδικτυακή Αναζήτηση Βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δερύνειας μέσω Ηλεκτρονικού Καταλόγου-Maria Skambili Deryneia Famagusta Cyprus

"Νιώθω περήφανη για την εργασία μου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας (2010-2012) αφού απότοκο της εργασίας μου αποτελεί και ο  Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλίων που διαθέτει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας από το 2012."- Μαρία Σκαμπίλη

Μετά από τρία χρόνια σκληρής εργασίας δημιουργήθηκε ο "Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλίων" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δερύνειας.

Ο "Ηλεκτρονικός Κατάλογος Βιβλίων"  δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε πρώτο στάδιο έγινε μηχανογράφηση του υλικού της Βιβλιοθήκης και σε δεύτερο στάδιο έγινε συλλογή των δεδομένων αυτών από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία της ιστοσελίδας των Κυπριακών Βιβλιοθηκών. 


Εκεί υπάρχουν πληροφορίες για 36 Κυπριακές Βιβλιοθήκες.

Video: Αναζήτηση βιβλίου στον Ηλεκτρονικό Κατάλογο


Οδηγίες για αναζήτηση βιβλίων στον "Ηλεκτρονικό Κατάλογο Δημόσιας Πρόσβασης" Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δερύνειας: 

 1. Πάμε στην ιστοσελίδα των Κυπριακών Βιβλιοθηκών (www.cln.com.cy) και επιλέγουμε τις βιβλιοθήκες που μας ενδιαφέρουν (maximum 3 βιβλιοθήκες). Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας είναι στον αριθμό 32. Κάνουμε κλικ στο κουτί δίπλά στον αριθμό 32 και πατάμε το κουμπί στο τέλος της ιστοσελίδας "Επιλογή".


2. Θα μεταφερθούμε σε μια άλλη ιστοσελίδα όπου έχει σαν σκοπό του την αναζήτηση βιβλίων.
Σημείωση: Αν δεν υπάρχει επιλεγμένη βάση δεδομένων (δηλαδή επιλεγμένη Βιβλιοθήκη) τότε κάνουμε κλικ πάνω δέξια στην επιλογή "Επιλογή Βάσεων Δεδομένων" και επιλέγουμε ξανά την Βιβλιοθήκη που μας ενδιαφέρει (στην περίπτωση μας είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δερύνειας αριθμός:32) και κάνουμε κλίκ στο κουμπί "Επιλογή".

 3. Μετά κάνουμε αναζήτηση το βιβλίο που μας ενδιαφέρει.


4. Βλέπουμε τα αποτελέσματα, επιλέγουμε τα βιβλία που μας ενδιαφέρουν και κάνουμε κλίκ "Επιλεγμένες Εγγραφές".

5. Κάνουμε κλικ στην επιλογή "Πλήρης Εμφάνιση" για να δούμε πιο αναλυτικά τα στοιχεία του βιβλίου και αν είναι διαθέσιμο για δανεισμό. Σημειώνουμε κάπου τα στοιχεία του βιβλίου (ISBN, τίτλο. συγγραφέα, εκδότη, χρονολογία έκδοσης) και επισκεπτόμαστε τη Βιβλιοθήκη και το δανειζόμαστε.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

OS on the Go!-Maria Skambili Deryneia Famagusta Cyprus


 Operating Systems (OS) on a Flash Drive!!!!

Το να διαχειρίζεσαι τα διάφορα λειτουργικά συστήματα και ο διαχωρισμός του σκληρού δίσκου σε τμήματα (ή αλλιώς partitioning the hard drive) και μετά το γνωστό σε όλους μας format είναι οκ αλλά τι συμβαίνει όταν το κομπούτερ είναι κοινόχρηστο και με πολλούς χρήστες? Μπορώ να δοκιμάσω ένα λειτουργικό σύστημα χωρίς όμως να αλλιώσω το σκληρό εσωτερικό δίσκο του κομπούτερ μου?

Πολύ απλά βάζεις ή μεταφέρεις το λειτουργικό σύστημα πάνω σε ένα flash drive (ένα φλασάκι ή αλλιώς ένα USB).

Π.χ. Μας ενδιαφέρει το Linux Mint 14 Nadia να το δοκιμάσουμε σαν λειτουργικό σύστημα.

1. Πάμε στην ιστοσελίδα του distro του Linux Mint 14 Nadia και κατεβάζουμε την εικόνα .iso που μας ενδιαφέρει ( Ανάλογα αν το pc μας είναι 32 ή 64 bit ).

2. Κάνουμε format το φλασάκι (με μίνιμουμ χωριτικότητα τα 4 GB) σε format fat32.

3. Κάνουμε burn την εικόνα .iso στο φλασάκι. (Εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ το Unetbootin)

4.Κάνουμε επανεκκίνηση (reboot) το κομπούτερ και πατάμε F2 ή F12  ή Delete για να πάμε στις ρυθμίσεις του Bios για να αλλάξουμε την σειρά εκκίνησης του pc έτσι ώστε  να γίνεται επανεκκίνηση μέσω του USB,

5.Κάνουμε ξανά επανεκκίνηση και αυτή τη φορά εμφανίζεται στην οθόνη το Linux Mint 14 Nadia!!!!
Αλλάξαμε λειτουργικό σύστημα χωρίς partitioning του σκληρού εσωτερικού δίσκου.